Pressklipp

Baromenten 14 september

Hon tar striden med SD

På måndag kan Mönsterås ha fått två invandrarfientliga partier inröstade i fullmäktige. 
– Vi måste sätta stopp för rasistiska strömningar och göra det nu, säger Kochar Isamilltt (S).

Läs hela artikeln här

Din röst i Sollentuna 11 september 2010

Malmvägensdag

Malmvägens dag skulle lika gärna kunna kallas föreningarnas dag, för hela idén bygger i grunden på vårt lokala föreningsliv.

Läs hela artikeln här

King 9 september 2010

Världens första antirasist klocka

Triwas färgglada klockor fortsätter att erövra världen och tar sig nu hela vägen in i den svenska valrörelsen. I en ny samarbetskollektion säger märket tillsammans med utvalda delar av Sveriges artistelit Nej till rasism.

Läs hela artikeln här

Dagens Handel 8 september 2010

Tiden är ute för rasismen

Lagom till valet kommer en specialdesignad klocka att säljas till förmån för Ungdom mot Rasism. Bakom designen står klockföretaget Triwa som har skapat en klocka med tydliga antirasistiska budskap för att belysa vikten av att aktivt ta ställning mot rasismen.

Läs hela artikeln här

Dagens media 8 september 2010

Triwa lanserar antirasist klocka

Triwa lanserar klocka med antirasistiska budskap tillsammans med nätverket Ungdom mot rasism. Ambassadörer för den nya klockan blir kända svenska musiker som Timbuktu och Mange Schmidt

Läs hela artikeln här


Aftonbladet 8 september 2010

Stjärnor i tid mot rasismen

Delar av den svenska artisteliten höjer nu sina röster mot rasismen. Med en klockkampanj vill de visa sitt engagemang för lika rättigheter och antirasism.

Läs hela artikeln här

Lärarnas nyheter 1 september 2010

Bjud in alla partier

Alla politiska partier bör bjudas in till skolan inför valet. Det tycker företrädare för ungdomsorganisationer. Bland annat Ola Karlman Ordförande för Ungdom Mot Rasism

Läs hela artikeln här

Nyköpings tidning 1 september 2010

Kampanj för att få unga att rösta

Det är oerhört viktigt att du rösta på ett parti som värnar dina demokratiska fri- och rättigheter.

Läs hela artikeln här

NWT 1 september 2010

Politikertog på Karlbergsgymnasiet

Eleverna får chans att ställa frågor till de sju riksdagspartierna samt SD, Politiskt ungdomsforum (PUF), Europa Direkts volontärer och Ungdom mot rasism.

Läs artikeln här

Newsmill 20 augusti 2010

Demokrati kommer aldrig gratis

“Rasism återfinns inte bara i politiken, utan dess praktiska utfall syns i många delar av vårt samhälle. Men rasismen erkänns i för liten utsträckning som ett stort samhällsproblem och som ett hinder för en fungerande integrationspolitik.” Det skriver Ola Karlman, ordförande för Ungdom Mot Rasism.

Läs artikeln här

Världen idag 18 augusti 2010

Vi tror inte på SD utspel

I lördags skrev två Sverige demokrater i en debattartikel i Göte­borgs posten att flera moderater skulle ha uttryckt en vilja att samverka med partiet efter valet. Nu kräver Ungdom mot rasism att Sverige demo kraterna ska redovisa vilka dessa politiker är.

Läs artikeln här

Helsingborgs dagblad 11 augusti 2010

UMR lokalgrupp i Landskrona arrangerar Festival!

Fält & Fritid och Ungdom mot rasisms lokalgrupp LA:s Smile hade hoppats kunna skrapa ihop åtminstone 100 000 kronor från olika sponsorer. Allt för att göra det möjligt att bjuda stadens unga på ett riktigt häftigt program när man arrangerar LA:s Youth Day första gången.

Läs hela artikeln här

-

Kristianstadbladet 5 juli 2010

Invandrare och mediemakt

Våldsverkare i förorten eller exotisk multikulti? När medierna tecknar bilder av invandrare görs det antingen i svart eller vitt.

Läs hela artikeln här

Newsmill 4 juli 2010

Billström missar hela problemet

Tobias Billström missar att rasism är ett centralt problem för att vi ska lyckas nå en integrationspolitik som inte i sig ger utryck för förtryckande strukturer. Ungdom Mot Rasism hoppas att Tobias Billström och de som delar hans politiska analys inser att rasismen är det verkliga problemet mot en fungerande integration.

Läs artikeln här

Sveriges radio 7 juni 2010

Rösta mot rasism

Vi är väldigt många som har tvärsäkra åsikter om det mesta utan att kanske alltid veta så noga. Idag har Gymnasieskolorna i Kristinehamn besök av “Ungdom mot rasism” och tidningen Expo som åker runt i landet för att försöka påverka framförallt förstagångsväljare att rösta mot rasism.

Lyssna på inslaget här

Svenska dagbladet 6 juni 2010

Polisen lugn inför nationaldagsfirandet

Marschen från Karlaplan till Gärdet har istället tagits över av organisationen Ungdom mot rasism som tillsammans med riksdagspartiernas ungdomsförbunder kommer att gå i ett gemensamt tåg från Karlaplan med start klockan 13 med tillstånd av polisen.

Läs hela artikeln här

NWT 5 juni 2010

Rasismen problemet på nationaldagen

Det är rasismens fel att vi kan uppfatta nationaldagen som något negativt, skriver Ungdom Mot Rasism.

Läs hela artikeln här

Sundsvalls tidning 5 juni 2010

Rasismen är problemet

Genom denna logik kan vi konstatera att det är rasismen som är det stora problemet i samhället, något som behöver synliggöras i den kommande valrörelsen. Vi måste syna rasismens påhittade problemformuleringar om exempelvis integrationspolitiken och nationaldagen.

Läs artikeln här

Svenska dagbladet 5 juni 2010

Nationaldagen inte hatets dag

På nationaldagen kommer vi tillsammans med riksdagspartiernas ungdomsförbund att gå samma väg som tidigare våldgästats av nazister. Men vi kommer att ersätta hat och enfald med det svenskaste vi har – kärlek och mångfald, skriver Ola Karlman, ordföranden för Ungdom mot rasism.

Läs hela artikeln här

Dalarnas tidning 4 juni 2010

Rasismen är problemet – inte nationaldagen

Det är rasismens fel att vi kan uppfatta nationaldagen som något negativt. Därför är det bästa receptet är, för att ingen ska klaga över att nationaldagen firas, att avskaffa rasismen, inte att fördjupa den.

Läs hela artikeln här

TV4 4 juni 2010

Nollrasism stöder Ungdom Mot Rasism

Genom att bli medlem på Facebook-sidan för Nollrasism kan du bidra till arbetet mot rasism. För varje ny medlem skänker TV4 1 krona till Ungdom mot Rasism, från och med nationaldagen 6/6 och 30 dagar framåt.

Läs artikeln här

Frihet 4 juni 2010

Demonstrera för mångfald på nationaldagen

På nationaldagen, 6 juni, arrangerar organisationen Ungdom mot rasism en demonstration mot främlingsfientlighet i Stockholm. Gå med du också!

Läs hela artikeln här

Ekot 31 maj 2010

Dold rasism på stan

Det finns rasism bland ungdomar som ofta är dold och bara kommer fram ibland. Det sade några elever på Procivitas gymnasium i Växjö när Ungdom mot Rasism i dag arrangerade föreläsningar på temat Våga ifrågasätt.

lyssna på inslaget här

Sigtunabygden 20 maj 2010

Ungdom Mot Rasism besöker Arlandsgymnasiet

Organisationerna ungdom mot rasism och Expo ska ge elever verktyg som de behöver för att kunna motarbeta rasism, både på det politiska och personliga planet. Onsdagen den 19 maj var de på Arlandagymnasiets filial i Rosersberg för att föreläsa om rasism.

Läs hela artikeln här

Lokaltidningen i Eslöv 17 maj 2010

Klent intresse för Antirasistigrupp

Det blev ingen lokalgrupp av Ungdom mot rasism i Eslöv. Intresset var för litet. Men lokalgruppsombuden Emma Ragnarsson och Katarina Anjert ger inte upp.
– De som kom till upptaktsmötet var mest intresserade av att engagera sig som stödpersoner, men vi lämnar inte Eslöv utan jobbar vidare, säger Emma Ragnarsson, lokalgruppsombud från Kristianstad.

Läs artikeln här

Kristianstadbladet 15 maj 2010

Manifestation mot rasism

Idag manifesterar vi mot intolerans, rasism och främlingsfientlighet på IF Metalls manifestation – rösta demokratiskt, inga rasister i politiken som genomförs tillsammans med jobbare mot rasism och ungdom mot rasism mellan kl. 12-16 i Slottsparken i Landskrona.

Läs artikeln här

Ekot 10 maj 2010

Ungdomar ska arbeta mot rasism

Ungdom mot rasism finns som riksorganisation, men nu har en lokal grupp alltså bildats i Borlänge.

– Vi har frihet att arbeta på vårt eget sätt, säger Julia Ställberg i gruppen. Det kan vara genom föreläsningar eller att gå ut och informera, eller på något annat sätt.

Lyssna på hela inslaget här

Helsingborgs dagblad 9 maj 2010

Ny grupp vill stoppa rasismen

Dessutom har gruppen inlett kampanjen “Rösta demokratiskt” inför höstens val.

— Vi vill få folk att tänkta till. Det grundläggande för demokrati är allas lika värde. Vi gillar alla partier men vi tycker inte om de främlingsfientliga delar som finns hos vissa, säger Martyna Zelek.

Läs hela artikeln här

Värmlands folkblad 8 maj 2010

Den dolda rasismen är farlig

Ungdom mot rasism finns på 25 orter i landet och inför riksdagsvalet pågår en kampanj som heter Rösta demokratiskt. I och med att flera främlingsfientliga partier växer menar Rozbe och Arda att det blir viktigt att visa på vilken motvikt som finns. Och bara att bli medlem i Ungdom mot rasism menar de blir ett aktivt ställningstagande mot rasism.

Läs hela artikeln här

Helsingsborgs dagblad 7 maj 2010

Musikalisk manifestation i Slottsparken

Arrangemanget är ett samarbete mellan IF Metalls alla skånska, halländska och blekingska avdelningar samt Jobbare mot rasism och Ungdom mot rasism i Landskrona. Tanken är att kraftsamla mot rasistiska och främlingsfientliga partier.

Läs hela artikeln här

Sydsvenskan 6 maj

Den digitala rasismen får inte stå oemotsagd

I diskussionen om att ta eller att inte ta debatten med rasistiska partier, glömmer ofta de politiska partierna bort de sociala medierna, skriver Ola Karlman, ordförande i Ungdom mot rasism.

Läs hela debattartikeln här

Sveriges radio 5 maj 2010

Ungdom Mot Rasism nu också här

I 25 städer runt om i landet finns redan organisationen Ungdom mot rasism med 3 000 medlemmar. Från och med idag också i Karlstad. Projektledare är Catarina Anjert.

Lyssna på inslaget här

Värmlands folkblad 5 maj 2010

Ungdom Mot Rasism nu i Karlstad

På onsdagen bildade organisationen ”Ungdom mot rasism” en grupp i Karlstad. Tillsammans med 25 andra städer runt om i Sverige ska intresserade ungdomar verka mot rasismen.

Läs hela artikeln här

ETC 4 maj 2010

Rasismen måste synliggöras

Avsaknaden av ett anti- rasistiskt perspektiv är tydlig i svensk debatt. Samtidigt växer sig de främlingsfientliga idéerna allt starkare runt om i Europa. Senaste exemplet är Ungern.

Läs hela artikeln här

Svenska dagbladet 23 april 2010

Rasismen måste diskuteras på allvar

ulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har redan aviserat att reglerna för presstöd bör ses över. Det må vara en viktig debatt att föra och politiker måste tydliggöra yttrandefrihetens mening inom ramen för det som presstödet omfattar. Men det är föga troligt att debatten om rasismens Sverige kommer att lyftas till den nivå som den nu bevisligen förtjänar.

Läs hela artikeln här

Göteborgsposten 19 april 2010

Vi måste stå enade mot rasismens hetsjakter

Vi kan inte låta rasismens hetsjakter bli en del av vår vardag. Rasismen har aldrig varit och kommer aldrig att bli en lösning, i stället är det rasismen som är problemet. Detta menar Liberala Ungdomsförbundet och Ungdom mot rasism i Storgöteborg.

läs hela debattartikeln här

Örebro Guiden 8 april 2010

Ungdom Mot Rasism och Expo utbildar elever på Tullängsskolan

Föreläsningen behandlar rasistiska påståenden och vilka svar som kan ges till dessa. Eleverna kommer också få möjligheten att reflektera och själva engagera sig inför det kommande riksdagsvalet.

Läs hela artikeln här

Hela Gotland 4 april 2010

Stäng inte politikerna ute i skolan

“De mer ljusskygga löst sammansatta partierna som uttalat vill arbeta för att ersätta demokratin med “något annat” är det mer självklart att stänga ute. Odemokratiska partier och organisationer har inte i skolan att göra.”

/Ledare på Hela Gotland

Läs hela ledaren här

Pressmeddelande

Filmtävlingen Säg ifrån! arrangeras genom ett unikt samarbete mellan Ungdom Mot Rasism, Ung Media och ARF – Film och kultur för mänskliga rättigheter. Genom tävlingen vill arrangörerna inspirera ungdomar till att göra sina röster hörda genom att ta ställning mot rasism och säga ifrån!

- Rasism göms allt för ofta i vår vardag och behöver ständigt bli synliggjord. Film är ett utmärkt sätt att arbeta pedagogiskt med dessa typer av frågor. Vi vill också främja ungdomars kreativa skapande och därigenom synliggöra hur ungdomar kan ta ställning mot rasismen!, säger Paula Bustos Castro på ARF.

Läs hela pressmeddelandet här

UR Skolministeriet 23 mars

Rasisterna får inte stå oemotsagda

“Ett förbud gynnar de odemokratiska partierna. Partier som inte respekterar de demokratiska värdena får aldrig stå oemotsagda” säger Ola Karlman ordförande för Ungdom Mot Rasism

Hör programmet här

Kristianstadbladet 24 mars 2010

SD politiker sa sig vara journalist från Kristianstadbladet

Sverigedemokraten Chang Frick anklagas för att ha presenterat sig som frilansjournalist för Kristianstadsbladet i en intervju med en företrädare för Ungdom mot Rasism.

Läs hela artikel här

Svt debatt 24 mars 2010

Den 24 mars deltog ett par representanter för Ungdom Mot Rasism i “Debatt” på Svt. “Eftersnacket” visade tydligt att genom saklig- information och argument kan ungdomar själva klä av rasismen deras lögner och propaganda.

Se hela Eftersnack här

Sörmlands nyheter 21 mars 2010

“Den 21 mars är det FN-dagen mot rasism. Detta är en dag som har hamnat i skymundan, blivit bortglömd. Det är inte många som demonstrerar, bjuder på fika eller köper slipsar till varandra på denna dag som man gör på andra officiella dagar. Det är inte ens många som vet att denna dag finns.”

Läs hela artikeln här

Skånskan.se 19 mars 2010

Arbetet mot rasism rullar vidare

– Vi kommer att uppmärksamma valet, och drar igång en kampanj på temat “Rösta mot rasism den 19 september, där vi markerar mot partier som står för en värdegrund som vi inte uppskattar, berättar Axel.

Läs hela artikeln här

Laholms tidning 19 mars 2010

Arbetet mot rasism rullar vidare

– Vi kommer att uppmärksamma valet, och drar igång en kampanj på temat “Rösta mot rasism den 19 september, där vi markerar mot partier som står för en värdegrund som vi inte uppskattar, berättar Axel.

Läs hela artikeln här

Göteborg Daily 19 mars 20

Schools ban political parties

- There has to be a reply from us, some other organisation or other political parties, said Sina Faroghi to Göteborgs-Posten.

läs hela artikeln här

Göteborgsposten den 18 mars 2010

Främlingsfientliga måste få svar på tal.

Partier med främlingsfientliga åsikter vill göra en affär av att de kastas ut eller inte är välkomna av skolorna. Säger Sina Faroghi ordförande för Ungdom Mot Rasism i StorGöteborg.

Läs hela artikeln här

Metro 18 mars 2010

6 av 10 rektorer släpper in SD i skolorna.

“Det viktiga är att inte låta dessa stå oemotsagda” säger Ungdom Mot Rasism, ordförande Ola Karlman

läs hela artikeln här

www.sourze.se 17 mars 2010

Rasismen tar död på kunskapssamhället

“Det samhälle vi lever i och det vi kommer att leva i är ett informationssamhälle som präglas av en mångfald av kultur och kunskap. Internet är det bästa som har hänt för demokrati, kultur och kunskap sedan tryckpressen. Rasism är allt det motsatta.”  I valrörelsen 2010 så avser Ung Pirat att gå med i kampanjen Rösta Demokratiskt som drivs av Ungdom Mot Rasism, Skriver Stefan Flod, ordförande för Ung pirat

Läs hela artikeln här

Smålandsposten 16 mars 2010

Omvald Ordförande Ola Karlman

Vi känner överlag att debatten inom politiken har ändrat riktning mot att släppa igenom mer rasistiska åsikter.

läs hela artikeln här

Sörmlands nyheter 15 mars 2010

De vill få ungdomar att rösta demokratiskt!

Ungdomar från hela landet samlades i Nyköping för att inleda kampanjen Rösta demokratiskt i helgen. Det var Ungdom Mot Rasism som presenterade satsningen under sitt årsmöte.”

Läs hela artikeln här

P3 nyheter 18 februari 2010

Extremister bryr sig inte om förbud!

“Skolorna måste bjuda in de demokratiska krafterna för att bemöta rasismen.” säger Ola Karlman, Ordförande i Ungdom Mot rasism

Lyssa på inslaget här

Svenska dagbladet 18 februari 2010

Kampanjförbud gynnar extremisterna

När politiska partier och ungdomar möts byggs framtidens demokrati. Men av rädsla för bråk inför allt fler skolor kampanjförbud. Nu måste utbildningsminister Jan Björklund sätta ned foten, skriver de borgerliga ungdomsförbunden tillsammans med Ungdom mot rasism.

Läs hela artikeln här

Sydsvenskan 17 februari 2010

Sluta försöka uppfostra invandrare

Integration handlar inte om att lära ”invandrarna” hur de skall uppträda för att passa in i vårt land, vilket Kristdemokraternas integrationspolitiske talesperson tycks anse, skriver Ola Karlman, ordförande i Ungdom Mot Rasism

Läs hela artikeln här

Hallands posten 11 februari 2010

Rasismen är problemet

De etablerade partierna har ständigt svårt att bemöta den politiska rasismen och ramlar ofta ner i liknande retoriska fallgropar. Väl nere i denna fallgrop blir det allt svårare för politikerna att till fullo se den starkaste roten till problemet, nämligen rasismen.

En stege upp ur denna fallgrop är att börja fokusera på rasismen som problemet och inte använda främlingsfientlighetens godtyckliga slagpåsar, som ”den misslyckade integrationen”, invandrarna och religionerna.

Läs hela artikeln här

Pressmeddelande 5 februari 2010

Ungdom Mot Rasism och facebookgruppen Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack anordnar en utbildningsdag

På söndag den 7 februari anordnar Ungdom Mot Rasism tillsammans med facebookgruppen Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack, en utbildningsdag om rasism, främlingsfientlighet och SD. Utbildningsdagen är den första av flera utbildningar, inom ramen för Ungdom Mot Rasisms valkampanj Rösta Demokratiskt!

Läs hela pressmeddelandet här

Bleking Läns Tidning 2 februari 2010

Vi behöver flera forum – inte färre

Problematisering av rasismen och främlingsfientligheten lyser starkt med sin frånvaro. Politiken måste inse att det är rasism som skapar segregation – inte tvärtom. Därför är det livsviktigt att en opinionsbildande myndighet som Forum för levande historia finns, för att påminna politiken om det grundläggande problemet.

Läs hela artikeln här

Sundsvalls tidning 30 januari 2010

Missar Sabuni Hela problemet?

Politiken bör inse att rasism, motsättningar och fientlighet skapar en bristfällig integration i ett samhälle – inte solo tvärtom. Det är utifrån dessa premisser som debatten om integration ska tas. Så länge som Sabuni inte inser detta är hennes politik lika rotlös som debatten.

Läs hela artikeln här

Pressmeddelande 27 januari 2010

Ungdom Mot Rasism minns förintelsens offer

Idag minns människor runtom i Sverige och i världen, offren för nazismen under 30-40-talets Europa. Förintelsens minnesdag representerar för många en möjlighet för eftertanke, medmänsklighet och respekt. Men det är också en dag då historiens hat och rasism förs upp till ytan.

Läs hela pressmeddelandet här

Svenska dagbladet 27 Januari 2010

Har Sverige glömt förintelsen?

Många politiker talar om “den misslyckade integationen”. Men när vi i Ungdom mot rasism är ute och träffar ungdomar uppfattar vi istället att det grundläggande problemet är motsättningar och rasism, skriver Ola Karlman, ordförande Ungdom Mot Rasism.

Läs hela artikeln här